balsakop

Balsa-Foam® is een onbuigzaam hardschuim speciaal ontwikkeld voor 3D ontwerpen, beeldhouwen en modelbouw.

Het heeft een zeer goede chemische weerstand en kan gelijmd worden met verschillende soorten lijm, van houtlijm tot speciale secondelijm (cyanoacrylaatlijm).

Balsa-Foam® kan geverfd worden met elk soort watergedragen of oplosmiddelgedragen verf of coating.
Een eerste deklaag met spuitverf helpt de foam af te dichten. Oplosmiddelgedragen verf heeft de eigenschap de oppervlaktestructuur te behouden, terwijl watergedragen acrylverf deze structuur juist opvult.

Omdat Balsa-Foam® niet terugveert, behoud het hele gedetailleerde afdrukken. Dit betekent dat door simpelweg een willekeurig voorwerp in het oppervlak te drukken, hele gedetailleerde vormen kunnen worden gecreëerd.

Balsa-Foam® is verkrijgbaar in 3 verschillende soorten hardheid (materiaaldichtheid), t.w. Balsa-Foam® 5pcf*, 10pcf en 20pcf (5 en 10 pcf zijn ook wel bekend als resp. Balsa-Foam® I en II).

*Pcf staat voor Pound per cubic foot (lb/ft3), dit staat gelijk aan 16 kg/m3.

Werken met Balsa-Foam®

Gutsen en beitels glijden als het ware door de Balsa-Foam® 5pcf en snijden ook relatief makkelijk door de stevigere, hardere Balsa-Foam® 10pcf en 20pcf.

Naast deze hardheid (dichtheid) hebben de drie soorten Balsa-Foam® identieke eigenschappen. Tevens kunnen bij alle soorten dezelfde snijtechnieken worden toegepast. Bij Balsa-Foam® 20pcf kan alleen meer weerstand worden ondervonden met snij- en gutsgereedschappen.

Technieken zoals ponsen of het indrukken (stempelen) van het materiaal is niet praktisch met Balsa-Foam® 20pcf. Deze hardheid (dichtheid) is bijvoorbeeld wel ideaal geschikt voor het maken van prototypes d.m.v. CNC bewerking.

Balsa-Foam® kan niet met een 'smeltdraad' gesneden worden, omdat Balsa-Foam® bestand is tegen hoge temperaturen (148 ºC).

Bovendien is een 'smeltdraad' niet nodig. In tegenstelling tot polystyreenschuim (piepschuim) waar deze smeltdraad voor ontworpen is, kan Balsa-Foam® eenvoudig en gemakkelijk gesneden worden met een mes of zaag. Aangeraden wordt, na direct contact met Balsa-Foam®, alle metalen gereedschappen die gebruikt zijn goed schoon te maken en te smeren met lichte olie. Dit om corrosie tegen te gaan.

Meer over Werken met Balsa-Foam® kunt u lezen in "Working with Balsa-Foam®"

Om meer te weten over de chemische samenstelling en veiligheid download het Veiligheidsinformatieblad (VIB). 

Balsa-Foam® is een produkt geproduceerd door       AmericanFoamTechlogo